Gilbert Kaplan a világ rendkívüli karmesterei közé tartozik. Amikor 1983-ban Mahler II. szimfóniáját vezényelte, a kritikusok úgy ünnepelték, mint aki ennek a műnek a valaha is hallott egyik legjobb előadását dirigálta.

Két dolog különbözteti meg Kaplant más virtuóz karmesterektől. Az egyik, hogy ő semmi mást nem tud vezényelni, csak ezt az egy szimfóniát. A másik, hogy 3 évvel korábban, 1980-ban még egyáltalán semmit se tudott vezényelni, és éppen csak hogy le tudott játszani a maga módján egy egyszerű kompozíciót a zongorán. A mai napig sem tud zenekari partitúrát olvasni.

Negyvenéves korában Kaplan, aki foglalkozását tekintve kiadó és egy gazdasági lap főszerkesztője volt New Yorkban, annyira beleszeretett Mahler szimfóniájába, hogy elhatározta egy évig ennek a műnek a tanulmányozásával foglalkozik. Ez alatt az egy év alatt megtanult fejből vezényelni és vette a fáradtságot, hogy memorizálja ennek a nyolcvanöt perces, a szimfónikus zeneirodalom egyik legösszetettebb művének számító zenedarabnak minden egyes hangját ás zenei hangzását.

Mit sem törődött azzal, hogy a hivatásos muzsikusok megpróbálták elbátortalanítani. Kaplan az élete derekán elhatározta, hogy megszerez egy új képességet, és véghez is vitte ezt olyan sikerrel, hogy most a legkiválóbb zenekarokkal adja elő ezt a művet szerte a világon. Amikor nekikezdett, maga sem gondolta, hogy ilyen sikert fog elérni. Nem is álmodott arról, hogy többre viheti, mint hogy megtanulja ezt a szimfóniát és hivatásos muzsikusokat megfizet azért, hogy engedjék neki elvezényelni a művet. Éppen ezek a zenészek voltak azok, akik aztán – a vezénylése alapján- mesternek nyilvánították, no meg azok a kritikusok
akik minden invitálás nélkül beszivárogtak első privát koncertjére.


A multimilliomos amatőr ma már több mint százszor vezényelte a szimfóniát, ráadásul a Londoni Szimfonikusokkal, valamint a Bécsi Filharmonikusokkal lemezre is vette.

Forrás:
Peter Kline: Zseninek születtünk, 30-31. oldal
http://archivum.hvg.hu/article/200849Misztikus_kapcsolat.aspx