Ha egy történetté fűzzük össze a megjegyzendő adatokat, akkor a sztori alapján már gyermekjáték megjegyezni azokat. Te is alkothatsz ilyet magadnak bármilyen adatsorhoz egy ilyen történetet. Nézzük a mesét!

Mese a bolygók neveinek és sorrendjének megjegyzéséhez

Képzeld el, hogy csodás nyári nap van és egy erdőben sétálgatsz. Egy szép tisztásra érsz, melynek közepén, az üde zöld fűben, micsoda meglepetés- egy csillogó-villogó vadonatúj piros Mercur típusú autó áll. Elcsodálkozol, hogy egy kocsi parkol az erdő mélyén, gyorsan felmászol egy fára és onnan kémlelődsz. Nem kell sokáig várnod, megjelenik a kocsi sofőre, egy hölgy.

Az elegáns hölgyben felismered a híres Vénusz szobrot. Lepelszerű ruháját igazgatva leül az ülésre, készül beindítani a kocsit. De mielőtt beindulna a motor, a kocsi tetejéből előkúszik egy árbóc, rajta egy matróz, aki azt kiabálja: Föld! Föld! A matróz nyakában óriási Mars csokoládé lóg. A matróz letör belőle egy darabot, megkínálja vele Vénuszt, aki gyorsan letör belőle egy darabot és beindítja a motort.

De még egy utas érkezik, egyik fáról a másikra ugrálva, kezéből villámokat szór. Ő Jupiter, a mitológia királya. Bevágja magát a hátsó ülésre, mire a kocsi pörgő gumikkal elindul a fák között. Még épp le tudod olvasni a rendszámot: SUN. Neked azonban ennyi is elég, mert tudod, hogy azt jelenti: S= Szaturnusz, U= Uránusz, N= Neptunusz. Ekkor az autó után nagy ugatással feltűnik egy kiskutya: Plútó.

Angolban a betűszó érdekessége még, hogy a SUN, napot jelent.
A betűszó három adatot is összekapcsol.
Te is folyamodhatsz hasonló „cselekhez”. pl. itt SZUNdikál (SZaturnusz, Uránusz, Neptunusz)

FORRÁS: adaptáció Peter Klinke: Zseninek születtünk c. könyvéből